Pris kr. 0,- i vores klinikker i københavn og Hillerød du betaler hun for spiralen.
Før du skal have lagt en spiral
Inden spiralanlæggelse skal du have en forsamtale med din egen læge eller os, og have valgt den rigtige type spiral, samt fået en recept. Du skal selv købe og medbringe spiralen med mindre andet er aftalt med os.
Vi anbefaler, at spiralen lægges op, når slimhinden i livmoderen er tyndest. Det er den fra anden/tredje dag, du bløder og syv dage frem. Vi lægger spiralen i dette tidsrum for at mindske pletblødninger.
Tidspunktet er vigtigst, når du skal have hormonspiral.
Spiral priser
- En kobberspiral koster 400kr og kan købes i klinikken.
- En minihormonspiral som holder i fem år koster ca. 1.200 kr.
- En hormonspiral som holder i otte år koster ca. 1.200 kr.
Fem ting at huske på når du har bestilt tid til at få lagt en spiral
- Spis og drik, inden du ankommer til klinikken. Når du skal have foretaget en gynækologisk undersøgelse og have lagt en spiral, bruger du en smule mere adrenalin end normalt. Derfor må dit blodsukker gerne være på toppen.
- Tag to tabletter Panodil (1g) og 400 mg Ipren, inden du møder op på klinikken. Det kan sammenlignes med menstruationssmerter at få lagt en spiral. Men det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde, hvor stort ubehaget er.
- Overvej, om du vil have nogen med. Måske føler du dig nervøs ved at skulle have en spiral.
- Husk spiralen og kvitteringen
- Kom 5-10 minutter før din tid og lav en urinprøve, vi tester for graviditet og for tegn på blærebetændelse.
Hvordan foregår det, når du skal have lagt en spiral?
Spiralen anlægges under en almindelig gynækologisk undersøgelse. Der testes altid for klamydia og gonore samt podes for bakterier i forbindelse med spiralanlæggelse. Livmoderhalsen vaskes af og din livmoder måles indvendigt. Det føles ubehageligt når livmoderen skal måles, det tager ca 10 sekunder og kan klares på en vejrtrækning. Derefter anlægges spiralen, det føles også ubehageligt som ved målingen og livmoderen reagerer ved at trække sig sammen så du får en menstruationskrampe, det tager ca 45 sekunder.
Bedøvelse
Vi anlægger ikke bedøvelse i livmoderhalsen ved spiralanlæggelse, da vi ikke oplever at det gør den store forskel. Det er højere oppe ubehaget forekommer. Vi tilbyder dog gerne lidt overfladebedøvende spray på livmoderhalsen der kan være gavnligt inden der påsættes en tang som er normal procedure for at sikre korrekt placering af spiralen. Ofte oplever vi ikke behov for at bruge tang, og dermed mindsker vi ubehaget ved anlæggelsen en del.
Hvordan føles det at få lagt en spiral?
Det er meget individuelt, hvordan det føles at få lagt en spiral. Mange af de kvinder, der har fået lagt en spiral, sammenligner det med den smerte, de har ved menstruation.
Nogle synes, det føles meget ubesværet og let at få lagt en spiral, mens andre har det lidt sværere ved oplevelsen. Har du født et barn vaginalt eller fået en abort, kan det ofte være lettere af få lagt en spiral, da du drager fordel af, at livmoderhalsen har været udvidet før. Vi har efterhånden rigtig mange gode oplevelser med at ligge spiraler, også på kvinder der aldrig har været gravide, ubehaget er for langt de fleste helt overkommeligt.
Kortvarig svimmelhed og blødning
Du kan måske opleve, at du bliver lidt svimmel, når spiralen bliver lagt. Det er, fordi jordemoderen nogle gange vil trække let i livmoderen, når spiralen skal ind. Det kan give anledning til, at blodtrykket falder en smule. Det er ikke farligt, og det går oftest hurtigt over igen.
Umiddelbart efter spiralen er lagt, vil du bløde lidt. Du skal derfor have bind på bagefter. Klinikken sørger for bind til dig.
Fortæl, hvis du er nervøs
Det er helt almindeligt, hvis du er en lille smule nervøs ved at skulle have lagt en spiral. Måske føler du dig sårbar, når du skal have foretaget den gynækologiske undersøgelse.
Det er helt forståeligt og okay at være nervøs, for du kan ikke se, hvad der forgår, og det er måske første gang, du skal have spiral.
Hvis du er nervøs, så fortæl jordemoderen, hvordan du har det. Det hjælper ofte at tale om det. Vi har mange års erfaring med at arbejde med kvinders underliv og guider dig trygt igennem.
Hvad sker der, efter du har fået lagt en spiral?
Du vil bløde en lille smule umiddelbart efter, du har fået lagt spiralen. Det er helt normalt, og småblødning kan vare op til to uger efter.
Hvis du i tiden efter spiraloplægningen oplever flere gener, end du havde forventet, må du kontakte klinikken og få en tid til at få spiralen kontrolleret.
Ultralydsscanning for at sikre placeringen
Hos praksisjordemoder scanner vi dig altid for at sikre at spiralen ligger hvor den skal, det er meget sjældent at spiralen ikke kommer ordentligt på plads ved anlæggelsen med det kan ske. Det øger sikkerheden og din tryghed, og vi kan altid scanne dig, også senere hvis du oplever gener.
Hold øje med, hvornår din spiral skal skiftes
En spiral holder som regel i fem år. Du skal selv holde øje med, hvornår det er tid til at få den skiftet.
Gør, som du plejer – med få undtagelser
Efter du har fået lagt din spiral, kan du gøre, som du plejer. Hvis du har lyst, så tag den gerne med ro den første aften. Du kan dog sagtens cykle, løbe, gå til fitness, eller hvad du ellers har planlagt.
Anvend kondom de første 14 dage for at undgå infektion.
Du bør også undgå at bade i havet, gå i karbad eller i svømmehal en uge efter, du har fået lagt spiralen på grund af risiko for infektion.
Ømhed er helt normalt
Du kan være øm i underlivet dagene efter, du har fået lagt spiralen. Det er normalt. Du må gerne tage lidt smertestillende i form af to tabletter Panodil (1 g) og 400 mg Ipren tre eller fire gange dagligt, hvis du har brug for det. Den dag spiralen anlægges er som regel den værste. Ømheden skyldes sammentrækninger i livmoderen, der skal vænne sig til spiralen ligger derinde.
Pletblødning er almindeligt
Du kan også opleve pletblødninger, efter du har fået lagt spiralen. Selvom det er irriterende, er det sjældent grund til at fjerne spiralen. Har du fået lagt en hormonspiral, er det ikke usædvanligt, hvis du oplever pletblødninger de efterfølgende tre til seks måneder. Det bliver bedre derefter. Får du pletblødninger i en meget generende grad skal du bare henvende dig, det kan der gøres noget ved. Dog anbefaler vi at du ser an den første måned, til du har haft din første menstruation på spiralen.
Hvis du ikke bliver glad for spiralen
Hvis du ikke er blevet glad for din spiral, efter der er gået ca. fem til seks måneder, kan du få den fjernet igen.
Især med kobberspiralen oplever nogle, at de ikke kan forliges med metoden, og at de har konstante smerter og blødninger. I de tilfælde skal spiralen fjernes.
Der opstår meget sjældent infektion i livmoderen. Men hvis du pludselig oplever kraftig blødning, stærke smerter og/eller feber, så skal du kontakte Præventionsklinikken, din egen læge eller vagtlægen for at blive undersøgt.
Godt at vide
Ultralydsscanningen foregår vaginalt
Du kan sagtens få foretaget en spiralkontrol hos os selvom spiralen er anlagt et andet sted.
Ved problemer kan du altid få en hurtig tid til vurdering ved at ringe direkte til en af vores lægeklinikker.