Veer er livmoderens sammentrækninger, som hjælper kroppen med at forberede sig på fødslen og bringe dit barn til verden. Veer er muskelarbejde, i løbet af din graviditet vokser din livmoder fra størrelse med en pære, til at veje ca et kg og indeholde baby, moderkage og fostervand. Under fødslen ændrer veerne livmoderens struktur, den omformer sig fra at have tykt væv i bunden (livmoderhalsen) til at blive tykkest foroven op mod dit mellemgulv, og helt åben for nede så baby kan komme ud.
Plukkeveer – kroppen øver sig
Plukkeveer, også kendt som Braxton Hicks-veer, er uregelmæssige sammentrækninger af livmoderen, som kan starte tidligt i graviditeten. De varer typisk mellem 30 sekunder og 2 minutter og kan føles som en spænding i maven. Plukkeveer er helt normale og hjælper din livmoder med at forberede sig til fødslen, men de betyder ikke, at fødslen er gået i gang. Plukkeveer er den eneste slags veer der ikke ændrer på strukturen i livmoderen.
Latensfaseveer – modningsveer
Latensfasen er den første del af fødslen, hvor veerne bliver mere regelmæssige, men stadig forholdsvis milde. Disse veer hjælper med at modne og afkorte livmoderhalsen. De varer typisk mellem 20 og 60 sekunder og kommer med 5-30 minutters mellemrum. Det kan være en lang fase, hvor det kan være rart at hvile og finde måder at slappe af på. Det er på sin vis smart at prøve at ignorere veerne i denne fase, og et fint pejlemærke at gå efter i forhold til at skelne imellem latent og udvidelses veer.
Udvidelsesveer – din krop arbejder
Når fødslen går ind i den aktive fase, bliver veerne kraftigere, varer længere og kommer oftere. Disse veer hjælper med at åbne livmoderhalsen fra 4-5 cm til de fulde 10 cm, så din baby kan blive født. Udvidelsesveerne varer typisk mellem 60 og 90 sekunder og kommer med 3-5 minutters mellemrum. Intensiteten stiger, og man er nødt til at koncentrere sig om at håndtere veerne.
Hvad sker der i livmoderen?
Under fødslen gennemgår livmoderen store forandringer. Livmoderhalsen (cervix) afkortes og udslettes gradvist, så den bliver blød og klar til at åbne sig. Denne proces kaldes cervikal udslettelse og er afgørende for, at barnet kan passere igennem fødselskanalen. Samtidig bliver den øverste del af livmoderen, kaldet fundus, tykkere og kraftigere. Disse muskelkontraktioner skubber barnet nedad og hjælper med at fremme fødslen.
Overgangsveer – den mest intense fase
Overgangsfasen er den sidste del af udvidelsesfasen og foregår fra 8-10 cm åbning. Disse veer er ofte meget kraftige og kommer med 1-2 minutters mellemrum. Mange kvinder oplever, at de føler sig trætte eller frustrerede, men husk, at du er tæt på at møde din baby. Støtte fra din partner eller jordemoder kan være afgørende her.
Presseveer – nu kommer babyen
Når livmoderhalsen er helt åben, starter presseveerne, som hjælper din baby med at blive født. Disse veer føles som en stærk trang til at presse med og varer omkring 60-90 sekunder. Det er vigtigt at lytte til din krop og følge jordemoderens vejledning for at gøre denne fase så skånsom som muligt.
Efterveer – kroppen afslutter fødslen
Efter moderkagen er født vil din livmoder fortsætte med at trække sig sammen for at minimere blødning. Disse veer kaldes efterveer og kan føles som menstruationssmerter. De kan være mere mærkbare, hvis du har født før, og de kan forstærkes, når du ammer, da hormonet oxytocin stimulerer livmoderen til at trække sig sammen. Efterveer er værst de første dage og bliver langsomt bedre. En efterve kan vare flere minutter.
Hvad kan du gøre?
Det er en god ide at forberede sig på hvordan man vil tilgå fødselsveerne. Der er forskellige måder, og helt generelt viser erfaringen at en kombination af mental og fysisk forberedelse er effektivt.
Hvilken type fødselsforberedelse der er den rigtige for dig afhænger af flere ting
- Er det første gang eller har du født før?
- Hvad appelerer til dig? Har du brug for en fast køreplan for at føle dig tryg eller virker det omvendt på dig?
- Hvor meget har du brug for at din partner er med til?
- Hvor dyrt må det være?
- Hvor meget har du til det?
De fleste hospitaler tilbyder fødselsforberedelse, og det er som regel rigtig godt og meget informativt. Vi anbefaler at du starter med det. Desværre er der som regel ikke tid til at fokusere så meget på hvordan veerne kan håndteres, da fokus her er et andet (som også er vigtigt).
Smerteforskning viser at smerteoplevelse er en kombination og fysisk/somatisk stimuli kombineret med sociale og psykologiske faktorer. Og at smerte føles mere overkommeligt hvis det opleves som konstruktivt. Veer er jo konstruktive da det hjælper dig med at føde dit barn, og en positiv indstilling gør underværker for hvordan de opleves.