Dit gravide bækken under graviditeten
Under graviditeten gennemgår det gravide bækken en række anatomiske og fysiologiske forandringer for at muliggøre fosterets vækst og fødslen. Disse ændringer omfatter hormonelt betinget øget fleksibilitet i ledbånd, strukturelle tilpasninger samt en ændret belastningsfordeling i kroppen. Det gravide bækken tilpasser sig også de fysiske krav, som graviditeten medfører.
Det gravide bækken og dets betydning for graviditeten
Relaxin, det hormon, der gør ledbånd mere fleksible, spiller også en rolle i forberedelsen til fødslen. En vigtig konsekvens af relaxin er, at det kan føre til, at nogle kvinder oplever øget smerte eller ubehag i bækkenområdet, især i tredje trimester. Det kan være nyttigt at diskutere disse ændringer med en jordemoder eller fysioterapeut, som kan give specifik rådgivning og øvelser til at lindre symptomerne. Der er en del du selv kan gøre for at imødekomme bækkengener i løbet af graviditeten, men der er desværre ikke noget quick fix.
Under graviditeten producerer kroppen hormoner, der påvirker bækkenets strukturer. Et af de vigtigste hormoner er relaxin, som øger elasticiteten i ledbåndene og derved faciliterer bækkenets tilpasning til graviditeten og fødslen.
Bækkenets strukturelle tilpasninger
Når livmoderen vokser, ændres kroppens tyngdepunkt gradvist, hvilket påvirker bækkenets belastning. De sacroiliacale led (lænden) og symfysen (kønsbenet) bliver mere fleksible, hvilket muliggør en større bevægelighed i bækkenringen.
Bækkenets strukturelle tilpasninger er fysiske. Men de kan også påvirke dine bevægelsesvaner og generelle aktivitet. Rigtig mange vil opleve at blive begrænset i hvor langt de kan gå, og hvor meget praktisk arbejde de kan udføre. Ligesom det kan være svært at gennemføre daglige gøremål som at bære større søskende og dagligvarer. Får man først bækkensmerter kan det også påvirke søvnen og det mentale overskud, og dermed hele oplevelsen af graviditeten.
Det optimale for bækkenet under graviditeten er at forblive aktiv, da motion kan forbedre blodcirkulationen, styrke musklerne omkring bækkenet og mindske risikoen for smerter. Men det er meget individuelt hvad der virker. Lette aktiviteter som svømning eller gåture kan være ideelle, men det er vigtigt at lytte til kroppens signaler og undgå aktiviteter, der forårsager smerte. Mange har stillesiddende arbejde i dag, og herunder kan du læse mere om vores råd til gravide med stillesiddende arbejde:

Et godt ergonomisk setup kan gøre en betydelig forskel i en gravid kvindes dagligdag. Det kan være en god idé at overveje at investere i en ergonomisk kontorstol, der giver støtte til lænden, samt at justere skærmhøjden, så den er i øjenhøjde. Dette kan mindske belastningen på nakke og ryg, som ofte er et problem under graviditeten.
Derudover kan det være nyttigt at indføre pauser i løbet af dagen, hvor man strækker kroppen og bevæger sig lidt. Disse små pauser kan være med til at forebygge stivhed og ubehag, og det kan være en god idé at bruge disse pauser til at udføre lette strækøvelser for at aflaste bækkenet.
Ergonomiske råd til stillesiddende arbejde
Hvis du har et stillesiddende job under graviditeten, kan du tage nogle forholdsregler for at optimere din kropsholdning:
Ingen har godt af stillesiddende arbejde, men de fleste kan virkelig mærke det som højgravide. I bedste fald stivner man lidt i leddene, i værste fald får man smerter. Du kan gøre meget selv ved at sørge for mere mobilitet i løbet af din arbejdsdag. Kan dit bord hæves, og kan du skaffe en god kontorstol og en mere skammel lignende så skal du gøre følgende.
Start stående, når ryggen bliver træt, så sæt dig på skamlen, når ryggen bliver træt så sæt dig i din gode stol og sæt din alarm til en time, derefter er det forfra. Det er ikke så vigtigt om du er stående og på skamlen i 5 eller 20 minutter, men skiftet kombineret med at du ikke sidder i den ”gode” stol i mere end en time.
Det er altså ikke den enkelte stilling men det at skifte stilling der er godt. Den “farlige” stilling er den god stol, det er derfor du skal sætte en timer.
Bækkensmerter kan variere i intensitet og hyppighed. Nogle kvinder oplever lette smerter, mens andre kan have mere udtalte symptomer, der kræver opmærksomhed. Det er vigtigt at være opmærksom på sin egen krop og søge hjælp, hvis smerterne forhindrer dagligdags aktiviteter eller forårsager bekymring. Hvis du oplever smerter i det gravide bækken, er det en god idé at konsultere en jordemoder, læge eller fysioterapeut for råd og behandling.
At forstå dit gravide bækken og dets behov kan være nøglen til at minimere smerter og ubehag under graviditeten.
Bækkenet spiller en central rolle under graviditeten, og ved at forstå de anatomiske ændringer og anvende ergonomiske tiltag kan du understøtte kroppens naturlige tilpasning bedst muligt.
Bækkensmerter og bækkenløsning
Desværre er der en del gravide der får ret ondt i bækkenleddende som følge af graviditetens hormonelle og fysiologiske forandringer. Bækkensmerter kan gå over i bækkenløsning, grænsen er flydende og begrebet bækkenløsning bruges om stærke invaliderende smerter der umuliggør almindelige daglige gøremål, og udløser kraftige smerter ved almindelig bevægelse.
Hvis du begynder at lide af smerter i bækkenet er det en god investering at styrke musklerne omkring bækkenleddene. Læg samtidig mærke til hvad der forværrer og måske forbedrer og ret ind efter det. Måske er det bedre at cykle end at gå? Måske skal du ændre gå tempo? Træner du for meget eller for lidt? Tænk ergonomi i løbet af din dag, og få massage og afspænding så du ikke får muskelsmerter oveni. Dine muskler vil automatisk forsøge at skåne leddene hvor smerterne er, men det kan være med til at fastholde smerterne da de kommer på overarbejde.
Lægerne ved Søerne, Lægerne på Strøget, Centrumlægerne i Hillerød
Bestil tid til scanning og få professionel støtte og rådgivning til din graviditet.