Dit bækken under graviditeten
Under graviditeten gennemgår bækkenet en række anatomiske og fysiologiske forandringer, Bækkenforandringer i graviditeten, har til formål at muliggøre at du kan bære fosteret frem til fødslen og føde dit barn. Disse ændringer omfatter hormonelt betinget øget fleksibilitet i ledbånd, strukturelle tilpasninger samt en ændret belastningsfordeling i kroppen.
Hormonelle forandringer og bækkenets fleksibilitet
Under graviditeten producerer kroppen hormoner, der påvirker bækkenets strukturer. Et af de vigtigste hormoner er relaxin, som øger elasticiteten i ledbåndene og derved faciliterer bækkenets tilpasning til graviditeten og fødslen.
Bækkenets strukturelle tilpasninger
Når livmoderen vokser, ændres kroppens tyngdepunkt gradvist, hvilket påvirker bækkenets belastning. De sacroiliacale led (lænden) og symfysen (kønsbenet) bliver mere fleksible, hvilket muliggør en større bevægelighed i bækkenringen.
Generelle råd:
- Lyt til kroppen – tag pauser, når du føler dig træt eller overbelastet.
- Informer din arbejdsgiver – så der kan tages hensyn til din graviditet.
Om stillesiddende arbejde
Hvis du har et stillesiddende job under graviditeten, kan du tage nogle forholdsregler for at optimere din kropsholdning:
Ingen har godt af stillesiddende arbejde, men de fleste kan virkelig mærke det som højgravide. I bedste fald stivner man lidt i leddene, i værste fald får man smerter. Du kan gøre meget selv ved at sørge for mere mobilitet i løbet af din arbejdsdag. Kan dit bord hæves, og kan du skaffe en god kontorstol og en mere skammel lignende eller en pilates bold, så skal du gøre følgende.
Ergonomi og arbejdsstillinger til stillesiddende arbejde
- Hæv dit bord og start stående, når du bliver træt i ryggen –
- så sæt dig på skamlen eller bolden uden god rygstøtte, når ryggen bliver træt –
- så sæt dig i din gode stol med god rygstøtte og sæt din alarm til en time,
- Start forfra.
- Hvis muligt så læg små pauser ind hvor du kan gøre noget helt andet, lig dig og lav nogle simple øvelser se indlæg om bækkenstabiliserende øvelser til gravide.
Det er ikke så vigtigt om du er stående eller på skamlen i 5 eller 20 minutter, men skiftet kombineret med at du ikke sidder i den ”gode” stol i mere end en time.
Ergonomi og arbejdsstillinger til fysisk belastende arbejde
- Undgå tunge løft – hvis nødvendigt, løft korrekt med benene og ikke ryggen.
- Brug hjælpemidler – fx løftevogne eller ergonomiske stole.
- Variér arbejdsstillinger – stå, sid og gå i løbet af dagen.
- Undgå langvarig stående arbejde – brug en skammel eller støttende sko.
Bækkenet spiller en central rolle under graviditeten, og ved at forstå de anatomiske ændringer og anvende ergonomiske tiltag kan du understøtte kroppens naturlige tilpasning bedst muligt.
Bækkensmerter og bækkenløsning
Desværre er der en del gravide der får ret ondt i bækkenleddende som følge af graviditetens hormonelle og fysiologiske forandringer. Bækkensmerter kan gå over i bækkenløsning, grænsen er flydende og begrebet bækkenløsning bruges om stærke invaliderende smerter der umuliggør almindelige daglige gøremål.
Hvis du begynder at lide af smerter i bækkenet er det en god investering at styrke musklerne omkring bækkenleddene. Læg samtidig mærke til hvad der forværrer og måske forbedrer og ret ind efter det. Måske er det bedre at cykle end at gå? Måske skal du ændre gå tempo? Træner du for meget eller for lidt? Tænk ergonomi i løbet af din dag, og få massage og afspænding så du ikke får muskelsmerter oveni.