Hormonel prævention, såsom p-piller, minipiller, hormonspiraler og p-ring, er de mest anvendte metoder. Men ud over det primære formål kan hormonel prævention også have en betydelig indvirkning på hjernens kemi, specifikt neurotransmittere, som spiller en central rolle i vores humør og mentale velbefindende. Dette rejser spørgsmålet: Hvordan kan hormoner påvirke humøret? At overveje dette spørgsmål er vigtigt, når man ser på effekten af hormonel prævention. Hvordan kan hormoner påvirke humøret? Få indsigt her.

Hvordan virker hormonel prævention?

De fleste former for hormonel prævention indeholder syntetiske versioner af de kvindelige kønshormoner østrogen og/eller progesteron. Disse hormoner virker ved at forhindre ægløsning, øge slimmets viskositet i livmoderhalsen for at blokere sædceller og gøre livmoderslimhinden mindre modtagelig for en befrugtet ægcelle.

Hormonernes indvirkning på neurotransmittere, hjernens signalstoffer.

Hjernens kemi er dybt forbundet med hormonbalancen, og ændringer i hormonniveauer kan påvirke forskellige neurotransmittere:

  1. Serotonin: Dette “lykkehormon” spiller en stor rolle i regulering af humør. Nogle studier tyder på, at hormonel prævention kan reducere serotonin-niveauer, hvilket potentielt kan øge risikoen for depression og angst.
  2. Dopamin: Dette neurotransmitter er forbundet med belønning og motivation. En ændring i dopaminniveauerne kan medføre ændringer i motivation, energi og endda lystfølelse.
  3. GABA: Dette er en beroligende neurotransmitter, der hjælper med at reducere stress og angst. Hormonel prævention kan påvirke GABA-receptorer og potentielt øge sårbarheden over for stress.
  4. Noradrenalin: Dette kemikalie spiller en rolle i stressresponsen og kan være forbundet med øget irritabilitet og angst hos nogle kvinder, der bruger hormonel prævention.

Humørmæssige effekter

Mange kvinder oplever, at hormonel prævention har en positiv effekt på deres humør, især hvis de tidligere har haft hormonelle udsving forbundet med menstruationscyklussen. Dog kan andre opleve bivirkninger som:

  • Øget risiko for depression eller nedtrykthed
  • Humørsvingninger
  • Øget irritabilitet eller angst
  • Mindre stressresistens

Individuelle forskelle

Det er vigtigt at bemærke, at effekterne af hormonel prævention på neurotransmittere varierer fra person til person. Genetik, livsstil og andre biologiske faktorer spiller en stor rolle i, hvordan kroppen reagerer på hormonelle ændringer.

For eksempel ved man nu er kvinder med ADHD og autisme har en højere risiko for depression ved nogle hormoner end andre.

Hvad kan man gøre hvis man mistænker psykiske bivirkninger af sin prævention?

Hvis du mistænker, at din hormonelle prævention påvirker dit humør negativt, kan du overveje:

  • At tale med din læge eller med os om alternative former for prævention
  • At vælge en lavere dosis eller en anden hormonbalance
  • At holde øje med dit humør over tid for at identificere mønstre
  • At supplere med livsstilsændringer, der understøtter neurotransmitter-balancen, såsom motion, sund kost og meditation

Konklusion

Der er ikke mange gode alternativer til hormonel prævention. Og der er mange potentielle fordele. Ved at forstå hvordan hormoner virker kan man finde frem til den rigtige form til den enkelte. De fleste trives godt på det meste, men hvis du ikke gør, så skal du ikke give op. Få en vejledning baseret på din historie og erfaringer hos din egen læge eller hos praksisjordemoder.

Relaterede indlæg