Når du og din partner opfylder kriterierne for fertilitetsudredning, er det naturligt at have spørgsmål om, hvad der nu skal ske. Her giver vi et overblik over processen, herunder henvisning til fertilitetsudredning af begge parter, forskelle mellem offentlig og privat udredning, samt de undersøgelser, I kan forvente. Der er forskel på arbejdsgange i de forskellige regioner og de forskellige hospitaler har forskellige krav til hvad en henvisning skal indeholde.
Henvisning af begge parter
Det gælder ikke hvis du skal være gravid med donorsæd, men i alle andre tilfælde skal i henvises som par.Dette indebærer, at begge får en henvisning fra egen læge, en speciallæge eller en sygehusafdeling. Hvis henvisningerne ikke sendes samlet, er det vigtigt at angive partnerens navn og CPR-nummer på henvisningen.
Offentlig eller privat udredning
I Danmark kan fertilitetsudredning og -behandling foregå både i offentligt regi på hospitaler og på private klinikker. Valget mellem offentlig og privat udredning kan afhænge af flere faktorer, herunder ventetider, personlige præferencer og eventuelle omkostninger. Der kan være regionale forskelle i tilbuddene, så det er en god idé at undersøge mulighederne i din region.
Undersøgelser for kvinden
Som kvinde vil du gennemgå en række undersøgelser for at identificere eventuelle årsager til infertilitet. Disse kan omfatte:
- Blodprøver: Måling af hormonniveauer for at vurdere ægløsning og andre hormonelle faktorer.
- Gynækologisk undersøgelse: Vurdering af livmoder, æggestokke og æggeledere, ofte ved hjælp af ultralyd.
- Passageundersøgelse – også kaldet vandscanning er normalt en del af undersøgelsen i nogle regioner, og en forudsætning for undersøgelse på hospital i visse regioner.
- Undersøgelse for kønssygdomme: Klamydia/gonoré test.
- Celleprøve fra livmoderhalsen: Hvis den seneste prøve er over 3 år gammel.
Disse undersøgelser hjælper med at identificere faktorer som ægløsningsproblemer, anatomiske udfordringer eller infektioner, der kan påvirke fertiliteten.
Undersøgelser for manden
For manden vil udredningen typisk fokusere på sædkvaliteten. Dette indebærer:
- Sædanalyse: Vurdering af sædcellernes antal, bevægelighed og form.
- Blodprøver: For at udelukke infektioner som hepatitis og HIV.
- Test for kønssygdomme Klamydia/gonoré test for at sikre der ikke kan overføres smitte
Disse tests er afgørende for at fastslå, om der er faktorer hos manden, der påvirker parrets evne til at opnå graviditet.
Formidling af resultater
Efter at alle nødvendige undersøgelser er gennemført, vil resultaterne blive gennemgået med jer. Dette sker typisk under en opfølgende konsultation, hvor en læge eller fertilitetsspecialist forklarer fundene og diskuterer mulige behandlingsmuligheder baseret på jeres specifikke situation.
At navigere i fertilitetsudredning kan føles komplekst, men med den rette information og støtte kan I tage informerede beslutninger på jeres vej mod forældreskab. Husk, at det er vigtigt at søge hjælp og stille spørgsmål undervejs for at sikre den bedst mulige oplevelse.